Logo PJB

Mid 1971 my father, Maarten Kamphuis, founded the Paradise Jazzband and has been leading it and playing the piano until mid 1992. He did this as a hobby, next to his regular work. The band was not only known in the Netherlands, but also abroad. Their music style initially was New Orleans and old style Dixieland jazz, and later more modern Dixieland and Swing. In 1992 the band continued without my father, and without piano, until january 2018. The main part of this article is written in Dutch.


Midden 1971 heeft mijn vader, Maarten Kamphuis, the Paradise Jazzband opgericht en tot midden 1992 geleid en de piano gespeeld. Dit was zijn hobby, naast zijn regulaire werk. De band was niet alleen bekend in Nederland, maar ook in het buitenland. Hun muziekstijl in het begin was New Orleans en oude stijl Dixieland jazz, en later meer de moderne Dixieland en Swing. In 1992 is de band zonder mijn vader, en zonder piano, nog tot januari 2018 doorgegaan (zie het oudere nieuws bij Jazz-Hall '72).

Luister naar de Intro Tune (“I Ain't Got Nobody”) die de Paradise Jazzband vele jaren aan het begin van hun optredens heeft gespeeld (hier bij het optreden tijdens hun 20-jarige jubileum op 2 november 1991 in de Oosterhoutse Bussel):

Introductie

De volgende drie paragrafen stammen van mijn vader, uit een boek dat hij over zijn tijd bij de Paradise Jazzband heeft geschreven.

De kleine foto toont mijn vader met 16 jaar in februari 1958, dus lang voor de Paradise Jazzband, bij een optreden met zijn toenmalige band de “Blue Note Jazzmen” in de schouwburg Concordia in Bussum.

Maarten in 1958 De oprichting

Tot midden 1970 had ik een jaar of zes niets aan muziek gedaan vanwege mijn werk en avondstudie. Toevallig las ik toen in dagblad De Stem een stukje over een jamsession in de Roaring Twenties Club, een jazzclub in Breda. Ik kon het niet laten om daar weer na zoveel jaar achter de piano te kruipen en werd al gauw een regelmatig bezoeker van de club en ging mensen voor een eigen band zoeken. Na enige tijd kwam ik daar in contact met drummer Kees Dooge uit Breda en later met bassist Jan van den Berg en banjoist/gitarist Jan Krop – beiden uit Gorinchem – die er wel voor voelden om een nieuw orkest te beginnen. Er kwamen nog drie Gorkummers bij: trombonist Wout Struik, de rietblazers Piet Kuipers en het jonge 18-jarige talent Hans Niese. Op trompet Joop Teutenberg uit Dordrecht en op drums Kees Dooge. En ik dus aan de piano.

Aanvankelijk wilde ik Jan Krop niet bij de band hebben, omdat hij veel te goed was. Jan was Indonesiër en had terecht de bijnaam Banjo King. Internationaal was hij namelijk een van de beste muzikanten. Maar hij wilde persé meedoen en is een goede vriend gebleken die mij als eenvoudige pianist altijd gesteund heeft.

De naam van de band

In die tijd zaten we midden in de Flower Power-periode. De gedachte om mensen een blij gevoel te geven met onze muziek bracht mij op de kreet ‘Paradise Flower’, maar die was toch iets teveel popachtig. Uiteindelijk werd het gewoon ‘The Paradise Jazzband’. Naderhand bleek dit een perfecte naam.

De jazzstijlen van de Paradise Jazzband

Wij begonnen zonder enige ambitie in de oude dixielandstijl die voortkwam uit de New Orleans Jazz en daar duidelijke invloeden van had. Allengs ontwikkelde onze stijl zich naar de modernere dixieland van de jaren 40 van de 20e eeuw. Mijn grote voorbeeld was de Dutch Swing College Band uit de jaren vijftig en later ook de Mainstream Jazz en Swing van de Engelse band van Alex Welsh. Maar ook kwamen er steeds meer nummers bij van Swingorkesten, zoals die van Duke Ellington en Count Basie. Die nummers arrangeerde ik voor een kleine 7-mans bezetting. Dit laatste speelde zich voornamelijk af vanaf 1983.

De ‘statiefoto’ van de eerste officiële bezetting van de Paradise Jazzband, 12 november 1971De ‘statiefoto’ van de eerste officiële bezetting van de Paradise Jazzband, 12 november 1971 Bezetting

De allereerste eerste bezetting bestond uit:

  • Trompet: Joop Teutenberg (alleen debuut optreden, daarna: Edy America)
  • Trombone: Wout Struik
  • Klarinet/tenorsaxofoon: Piet Kuipers
  • Klarinet/altsaxofoon: Hans Niese
  • Bas: Jan v.d. Berg
  • Banjo/gitaar: Jan Krop
  • Slagwerk: Kees Dooge
  • Piano: Maarten Kamphuis

De Paradise Jazzband bij hun 20-jarig jubileum, 2 november 1991De Paradise Jazzband bij hun 20-jarig jubileum, 2 november 1991 Door de jaren heen, tot en met 1992, heeft de Paradise Jazzband de volgende leden gehad:

  • Trompet: Joop Teutenberg, Edy America, Frans van Wasbeek, Bram Eigeman, Peter Visser, Chris Dominicus, Jochen Bläsing, Frans van Wasbeek
  • Trombone: Wout Struik, Paul Landweer, Sally Kox, Han Overdijk, Henk Adriaans
  • Klarinet/saxofoon: Piet Kuipers, Hans Niese
  • Bas: Jan van den Berg, Ed Schulte, Paul Beuger, Arie van der Hoef
  • Banjo/gitaar: Jan Krop, Hans Liberg, Gerrit de Beer
  • Slagwerk: Kees Dooge, Adriaan van Hoffen, John Kuipers, Anton Schwirtz, Berry Schuuring, Fred Weller, Berry Schuuring (weer terug), Rob Bordes, Koos van Arkel
  • Piano: Maarten Kamphuis

Optredens van 1972 t/m 1992

De Paradise Jazzband met Benny Waters (Jazz Stichting Rijen, 12 september 1982)De Paradise Jazzband met Benny Waters (Jazz Stichting Rijen, 12 september 1982) Mijn vader heeft 795 optredens gedocumenteerd. Vele daarvan waren natuurlijk in Nederland. Speciaal de optredens in de tweede helft van de 1980er jaren in Oost-Europa (Polen, Dresden en Hongarije) hebben veel indruk op mijn ouders, en vermoedelijk ook de andere bandleden en aanhang, gemaakt.

Ook is de band verschillende malen samen met gast-muzikanten opgetreden. Om een paar namen te noemen: Gene “Mighty Flea” Connors (trombone), Conny van Bergen (zang), Tosca Peeters (zang), Benny Waters (klarinet/saxofoon), Meta de Vries (zang), Sheila Collier (zang), …

Zie de aparte pagina voor een lang overzicht van de vele Paradise Jazzband Optredens gedurende deze periode.

Opnames

In de loop der jaren zijn er ook opnames gemaakt voor radio, televisie en LP's. Hier een overzicht:

  • Ma. 17-1-1972: De Nieuwe Doelen, Gorinchem, voor TROS radio, uitzending “Route A” op zaterdag 22-1-1971.
  • Vr. 12-5-1972: De Suijkerkist, Breda, tijdens 2e Oude Stijl Jazz Festival, voor Polygoon/Profilti bioscoopjournaal. Er bestaan hiervan een paar (slechte) foto's die stiekum(?) in de bioscoop zijn gemaakt.

  • Old Jazz Breda - 5 Jaar Roaring Twenties (1973)Old Jazz Breda - 5 Jaar Roaring Twenties (1973) Za. 24-11-1973: Relight Studio's, Hilvarenbeek, opnames voor de verzamel LP “5 jaar Roaring Twenties”. De Paradise heeft hier met twee nummers bijgedragen: “Beale Street Blues” (Handy) en “That Da Da Strain” (Dowell/Medina). Andere medewerkende bands op de LP zijn: The Marktown Syncopators, The Original Dixieland Heebie Jeebie Jassband, The Scat Cats, The Memphis Queen Jazzband, The Original Victoria Band en Ochtendchloor. Allen waren huisorkesten van de Roaring Twenties Club in Breda. Ondanks gemaakte fouten en herhalingen waren de opnames met de Paradise na ca. 4½ uur klaar.

    De LP staat bij mij in de kast en is ook te vinden bij Discogs.

  • Jazz-Hall '72 Brings Together (1974)Jazz-Hall '72 Brings Together (1974) Za. 12-10 en za. 19-10-1974: Relight Studio's, Hilvarenbeek, opnames voor de verzamel LP “Jazz-Hall '72 Brings Together”. De Paradise heeft hier met vijf nummers bijgedragen: “Fidgety Feet” (La Rocca/Shields), “Bourbon Street Parade” (Barbarin), “Banjo Vality” (Jan Krop), “Mood Indigo” (Ellington) en “At the Jazzband Ball” (La Rocca). Andere medewerkende bands op de LP zijn: The New Smokey House Jazzband en The Bridge Town Jazzband. Allen waren huisorkesten van Gorinchem's oude stijl jazzclub “Jazz-Hall '72”. De uiteindelijke mix van de Paradise nummers werd op dinsdagavond 29-10 tot diep in de nacht gemaakt.

    De LP staat bij mij in de kast en is ook te vinden bij Discogs. Ik heb de LP ook als privé overgezette CD versie (met een helaas niet al te beste kwaliteit).

Verdere opnames worden nog toegevoegd…

Boeken en foto's

Na het overlijden van mijn ouders heb ik een verzameling van 16 plakboeken overgenomen, waarin mijn vader de verschillende optredens en meer gedurende zijn tijd bij de band heeft gedocumenteerd. Zes van de tien albums zijn speciale evenementen gewijd: De optredens in Polen, Dresden en Hongarije, en de 15- en 20-jarige jubilea. Buiten de geschreven notities van mijn vader zitten de boeken vol met foto's, krantenartikels, flyers en meer.

In de loop van de 2010er jaren heeft mijn vader ook een extra boek samengesteld, met de titel “The Paradise Jazzband – Wel en wee in de jaren 1971 t/m 1992 (Herinneringen van Maarten Kamphuis)”. De laatste versie van april 2018 bestaat ook als pdf en kan op verzoek beschikbaar worden gemaakt. Verder heeft mijn vader ook andere (en oudere) muziek- en bandherinneringen in een kort boek met de titel “Van harmonium naar jazzpiano – Van het klassieke orgelspel via het populaire repertoire naar de jazzmuziek” samengesteld. Ook hiervan kan ik een pdf beschikbaar maken.

Dan heb ik ook negatieven en dia's die mijn ouders bij optredens en band-reizen hebben gemaakt. Verschillende afdrukken daarvan natuurlijk ook in de genoemde plakboeken.

Als iemand van de (oud-) bandleden, hun familie, of fans op zoek zijn naar informatie of foto's, ben ik hiervoor bereikbaar onder: music(apestaartje)campacasa(punt)eu


Built with Pelican · © 2025 Peter Kamphuis